Ας μιλήσουμε για την αγορά της μπίρας

ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ
ΒΓΑΛΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Ας μιλήσουμε για την αγορά της μπίρας

Ξανθιά, μελαχρινή, κεχριμπαρένια ή μαύρη, η μπίρα καταλαμβάνει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στις καρδιές μας ανεξαρτήτως εποχής. Γεμάτη αρώματα και αναπάντεχες γεύσεις, αποτελεί μια αναντικατάστατη συνήθεια, για τους περισσότερους, η νούμερο 1 επιλογή αλκοολούχου και μάλιστα του πιο αγαπημένου ποτού παγκοσμίως!

Στο WORLD OF BEER από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού!

Η μπίρα στην Ελλάδα

Η μπίρα είναι νούμερο ένα στη λίστα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό μετά το νερό και το τσάι! Στην Ελλάδα, ο μέσος πολίτης καταναλώνει ετησίως 29 λίτρα μπίρας!

Ήξερες ότι:

  • Η Μπριζ στο Βέλγιο αποκαλείται συχνά η πρωτεύουσα της μπίρας για την Ευρώπη
  • Μόλις έξι ζυθοποιοί παράγουν τη μισή μπίρα του πλανήτη
  • Την πιο «τσιμπημένη» μπίρα θα την πιει κανείς στο Κατάρ, όπου η μέση τιμή ενός μπουκαλιού 330 ml είναι 9,56 ευρώ
  • Στη Νότια Αφρική η αντίστοιχη μέση τιμή είναι 1,43 ευρώ, κάνοντάς την τη φθηνότερη στον κόσμο
  • Οι Γερμανοί είναι αυτοί που δίνουν τα περισσότερα λεφτά τους στην μπίρα, αφού ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.620 ευρώ ετησίως για την κατανάλωσή της
  • Η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση γίνεται στη Τσεχία, με 468 μπίρες ανά άτομο τον χρόνο
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 36 ανάμεσα σε 58 χώρες (μετρώντας από τη φθηνότερη στην ακριβότερη μπίρα), με τη μέση τιμή της να εκτιμάται στα 3,61 ευρώ και την κατά κεφαλήν κατανάλωση να υπολογίζεται στα 195 μπουκάλια ετησίως
  • Το 2022 η παραγωγή µπίρας στην Ελλάδα έφθασε τα 565,34 εκατ. λίτρα από 400,22 εκατ. λίτρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 41%
  • Η Ελλάδα καθίσταται 8η µεγαλύτερη παραγωγός µπίρας στην Ε.Ε. µεταξύ 18 κρατών-µελών
  • Τα τελευταία χρόνια στη χώρα, οι τοπικές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 65 ζυθοποιίες, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά)

Η ιστορία της μπίρας

Η μπίρα αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ποτά, αφού έχουν βρεθεί αναφορές για αυτήν μέχρι και το 3000 π.Χ. Γνωστή σε όλους τους αρχαίους λαούς, ταξίδεψε από την Αίγυπτο και εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο με τον κάθε πολιτισμό να την βελτιώνει σε γεύση και συντήρηση. Οι Έλληνες, για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν λυκίσκο σε αντίθεση με τους Κέλτες, οι οποίοι τον αντικαθιστούσαν με διάφορα χορταρικά.

Το Μεσαίωνα η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες, γι αυτό και εκείνοι εξέλιξαν σημαντικά τη διαδικασία ζυθοποιίας. Μάλιστα, μερικές από τις πιο γνωστές μπίρες διεθνώς, που απολαμβάνουμε σήμερα, έχουν μοναστηριακή καταγωγή. Το 1516 εκδόθηκε ο «νόμος περί καθαρότητας» στη Βαυαρία, ώστε να χρησιμοποιείται μόνο κριθάρι, λυκίσκος και νερό.

Τι είναι η μπίρα 

Η μπίρα είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που προέρχεται από την ζύμωση δημητριακών και επιπλέον περιέχει μαγιά, λυκίσκο και νερό. Η βύνη είναι το κύριο δημητριακό που χρησιμοποιείται, Πολλές φορές, όμως, για την παραγωγή βύνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι ή συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω οδηγώντας έτσι στην παρασκευή διαφορετικών ειδών και προσφέροντας ποικιλία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων. Από το συνδυασμό των 4 αυτών φυσικών συστατικών παράγονται περισσότεροι από 40.000 τύποι μπίρας. Λέγεται ότι οι πρώτες μπίρες εμπλουτίστηκαν και αρωματίστηκαν με χουρμάδες!

Τα είδη της μπίρας

Ale: Αποκαλείται αλλιώς και αφροζύμωτη διότι κατά τη ζύμωση η μαγιά ανέρχεται στην επιφάνεια του μούστου. Η ζύμωση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (15-23oC) και η μεταζύμωση διαρκεί λίγο. Άλλοι τύποι Ale είναι η Brown (σκουρόχρωμες) και η Golden (χρυσό χρώμα με απαλή γεύση, όπου προστίθεται ρύζι ή καλαμπόκι).

Dunkel: Έτσι λέγονται στη Γερμανία οι σκουρόχρωμες μπίρες με έντονη τη βύνη στη γεύση, κάτι που συμβαίνει από το παρατεταμένο καβούρντισμα.

Lager: Το πιο διαδεδομένο είδος μπίρας στον κόσμο, αλλιώς και βυθοζύμωτη, μιας και η μαγιά υφίσταται καθίζηση. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης είναι από 6 έως 12oC και η μεταζύμωση διαρκεί μήνες. Στις βυθοζύμωτες ανήκει και η Bock που συνήθως έχει γύρω στο 5,7% αλκοόλ.

Pilsner (ή Pils): Είναι η ξανθιά, βυθοζύμωτη Lager με αρκετό λυκίσκο, ο οποίος της προσδίδει πικράδα. Η ονομασία προέρχεται από την τσέχικη πόλη Plzen.

Stout: Σκούρα, αφροζύμωτη μπίρα από την Ιρλανδία. Τη χαρακτηρίζει η καβουρντισμένη βύνη που αφήνει στο στόμα την αίσθηση καραμέλας ή σοκολάτας. Στην ίδια κατηγορία οι Sweet Stout, Dry Stout, Imperial Stout.

Weissbier: Υποκατηγορία της Ale με μικρή περιεκτικότητα σίτου. Ξεχωρίζει για το θολό της χρώμα και την ελαφρώς ξινή γεύση που δημιουργείται από την προσθήκη λακτοβάκιλλων.

Όποια και αν είναι η αγαπημένη σου μπίρα, απόλαυσέ την παγωμένη στο WORLD OF BEER!

Με την αιγίδα & τη στήριξη
Media Partners