WOB Beer Talks & Tastings

ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ
ΒΓΑΛΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Μιλώντας …για την μπίρα

Βartenders παρουσίασαν πρωτότυπα beer cocktails και tips για perfect serving της μπίρας, chefs μας μύησαν στα μυστικά του σωστού beer & food pairing ενώ στελέχη του  industry ανέλυσαν διάφορες πλευρές της μπίρας.

Καθημερινά η αίθουσα INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε τα «Beer Talks & Tastings» όπου Beer experts μίλησαν για τα είδη της μπίρας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και το σωστό pairing, και πρότειναν εξαιρετικές συνταγές για beer cocktails.

DAY 3 | Ιδιαίτερα cocktails, beer trends & food pairing

Βeer and Food Pairing από τα Αλλαντικά Sary 

O αλλαντοποιός Γιώργος Μίχας από τα Αλλαντικά Sary παρουσίασε στη σκηνή του Beer Talks and Tastings τα πιο ξεχωριστά παντρέματα μπίρας και αλλαντικών τηςεταιρείας. Προϊόντα με πικάντικες νότες, αλλά και με πιο “ήσυχα” προφίλ προτάθηκαν ως ιδανική συνοδεία ζύθων με έντονο ή αντίστροφα ήπιο χαρακτήρα, με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης γαστρονομικής εμπειρίας. Ακολούθησε γευστική δοκιμή των προϊόντων Sary. 

Μοριακά beer cocktails από το MOMIX  

Η τρίτη ημέρα του WORLD OF Beer Festival βρήκε το INNOVATHENS γεμάτο από beer enthousiasts και cocktail lovers, οι οποίοι έσπευσαν  να απολαύσουν με όλες τους τις αισθήσεις τα μοριακά beer cocktails της ομάδας του MOMIX. Με επικεφαλής τον Bar Manager Χρήστο Κούκο, η ομάδα «άπλωσε» τα ειδικά εργαλεία και τον εξοπλισμό για το μοριακό bartending και άρχισε τα… μαγικά της.

Η πρώτη δημιουργία ήταν μια ιδέα του Μάνου Γιαλεδάκη, ένα flute cocktail με βάση το τζιν και σφαιροποιήσεις μαύρης μπίρας και χρήση ξηρού πάγου. Το κοινό ενθουσιάστηκε με την παρουσίαση και το συνδυασμό των γεύσεων. Not just beer, ήταν η πρόταση του Γιώργου Χριστιά με το highball με παλαιωμένη τεκίλα και χειροποίητο cordial exotic μπίρας, σε μια δημιουργία που ανέδειξε ως συστατικό την μπύρα με τον μοριακό «αφρό» να εντυπωσιάζει το κοινό.

Νίκολα Ραδίσης

Παρουσίαση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών  

Mια ενδιαφέρουσα παρουσίαση φιλοξενήθηκε στη σκηνή του Beer Talks and Tastings από την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, με θέμα “Ιδανικό σερβίρισμα μπίρας: LagerPilsner | Ποιότητα σερβιρίσματος μπίρας στον καταναλωτή | Σωστές πρακτικές, μύθοι και αλήθειες”.  

Εισηγητές ο Γιώργος Πίμπας, Υπεύθυνος εκπαίδευσης πωλήσεων και Draught Master της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και ο Ηρακλής Μουτάφτσής, Head Brewer Siris Craft Brewery. Οι δυο τους αναφέρθηκαν στα 4 βασικά χαρακτηριστικά της μπίρας βάσει των οποίων μπορούμε να την περιγράψουμε,τα οποία είναι η ζύμωση, το χρώμα, η δύναμη και η γεύση αλλά και τα στοιχεία που αντιλαμβανόμαστε ως καταναλωτές, δηλαδή τη θερμοκρασία, το χρώμα, τη δύναμη, τη γεύση και το σερβίρισμα.

Επίσης, εξήγησαν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της μπίρας, που είναι η φρεσκάδα, το φως, η σκόνη (συναντάται συχνά πάνω στη συσκευασία) η θερμοκρασία, η υγρασία και οι οσμές.  

Παράλληλα, υπογράμμισαν τη σημασία του σωστού ποτηριού, αλλά και του σωστού σερβιρίσματος, καθώς και της σωστής θερμοκρασίας, ενώ περιέγραψαν τα 5 βήματα του σωστού σερβιρίσματος της draught: Χρήση καθαρού και βρεγμένου ή δροσερού ποτηριού, γέμισμα σε κλίση 45°, κόψιμο του αφρού τη στιγμή που ξεχειλίζει στο ποτήρι με τη χρήση βρεγμένου κόφτη, έλεγχος ώστε να είναι ο σωστός αφρός και σερβίρισμα με το logo προς τον πελάτη.  

Γιώργος Μίχας

DAY 2 | Ομιλίες, συζητήσεις και tips με πρωταγωνιστή την μπίρα 

 

Βeer and Food Pairing από τα Λουκάνικα Μουτεβελή

Το Σάββατο τη σκυτάλη των Beer and Food Pairings πήρε ο σεφ Ιάκωβος Απέργης και τα Λουκάνικα Μουτεβελής μαζί με τον ζυθοποιό και Certified Cicerone Χρήστο Δασκαλόπουλο. Οι δυο τους ταξίδεψαν το κοινό στους πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς μπίρας και γαστρονομικών προτάσεων παρασκευασμένων με τα αλλαντικά της εταιρείας, εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά κάθε πρότασης “δένουν αρμονικά” με συγκεκριμένους τύπους μπίρας. Στη συνέχεια, πρότειναν στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν κάποια από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν, ενώ  τους προσκάλεσαν να τολμήσουν τους δικούς του συνδυαστικούς πειραματισμούς.  

 

Beer cocktails από το Ραντάρ all day bar 

 

Την πιο ροκ μέρα του WORLD OF Beer Festival, στα “decks” των Beer Cocktails βρέθηκε το ανατρεπτικό all day bar των Νοτίων Προαστείων, το Ραντάρ. Με τον Αλέξανδρο Αργυρούδη, Bartender & Mixologist πίσω από τον πάγκο και τον Νικόλα Αναστασάκο, συνιδιοκτήτη του Ραντάρ να επεξηγεί κάθε στάδιο, λύνοντας μάλιστα απορίες του κοινού, η παρουσίαση εξελίχθηκε σε κανονικό masterclass.

Η πρώτη τους πρόταση ήταν ένα Rum Fashioned με σιρόπι από lager, ένας μοναδικός συνδυασμός που ενθουσίασε το κοινό. Με τη δεύτερη δημιουργία τους, μια αλλιώτικη Paloma με σόδα φτιαγμένη από μια New England IPA μπίρα σε ρόλο καθοριστικού για το άρωμα και τη γεύση συστατικού, ολοκλήρωσαν τα signature beer cocktails της ημέρας. Η μεταδοτικότητα των δημιουργών και η διαδραστικότητά τους, χάρισε στους beer enthousiasts  μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσεων και γνώσεων.

Γιώργος Βάγιας

Ιάκωβος Απέργης, Χρήστος Δασκαλόπουλος

Πάνελ συζήτησης από την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών  

Ο κ. Γεώργιος Βάγιας μέλος Δ.Σ (Ά αντιπρόεδρος) της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και η κα Στέλλα Δημητριάδου Ζυθοποιός διευθύντρια παραγωγής της Μικροζυθοποιίας Elixi παρουσίασαν στο κοινό του WORLD OF Beer μια ενδιαφέρουσα εισήγηση σχετικά με την ιστορία και τα είδη της μπίρας. Ένα πολύ διαφωτιστικό βίντεο προβλήθηκε με σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της προέλευσης της μπίρας και τη μαγική διαδρομή της, διαμέσου των αιώνων από το 3.000 πχ, στη Μεσοποταμία όπου ανακαλύφθηκε, μέχρι τις ημέρες μας. 

Στη συνέχεια ο κ. Βάγιας εξήγησε αναλυτικά τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την παραγωγή της μπίρας με ιδιαίτερη μνεία στην δράση της μαγιάς που είναι καταλυτική στην ζύμωση της μπίρας. Η κ. Δημητριάδου εξήγησε τη διαδικασία βινοποίησης του κριθαριού. Παράλληλα, οι εισηγητές αναφέρθηκαν στα διάφορα είδη ζύθοποίησης και ανέλυσαν όλη τη σχετική χημική διαδικασία που εξελίσσεται κατά τη ζύμωση. 

Όπως εξήγησαν στο κοινό οι δυο μεγάλες κατηγορίες που χωρίζονται στις μέρες μας οι μπίρες είναι εκείνες με αλκοόλ (διαφόρων βαθμών) και εκείνες χωρίς αλκοόλ. Από εκει και πέρα οι μπίρες με αλκοόλ ξεχωρίζουν ανάλογα με το βαθμό περιεκτικότητας τους σε αλκοόλ αλλά και του χρώματος τους και διαφόρων γευστικών ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν από τα υλικά και τη διαδικασία ζυθοποίησης. Τέλος οι εισηγητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στη διαδικασία εμφιάλωσης και συσκευασίας της μπίρας που είναι και ο τελικός παράγοντας που θα εξασφαλίσει ότι ο καταναλωτής θα απολαύσει μια μπίρα με όλα τα γευστικά της χαρακτηριστικά. 

Παρουσίαση από CAVA di Patsi 

Η ημέρα των Talks & Tastings ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την CAVA di Patsi όπου οι Παύλος Κοτσίδης, Beer Expert – Εμπορική Διεύθυνση Cava di Patsi και Όθωνας Θεοφάνους, Ζυθοποιός Flaros beer – Διεύθυνση Πωλήσεων Cava di Patsi συζήτησαν για θέματα όπως: Πικρές αρωματικές τανίνες λικνίζονται στον ουρανίσκο μας / Το μακρύ ταξίδι των ipa (Indian pale ale) απ’ τα λιμάνια της Αγγλίας μέχρι το σήμερα/ Από την ανυποληψία στον θρίαμβο / Η άνοιξη που κανείς δεν περίμενε πριν από κάποια χρόνια / Ο ρόλος της μικροζυθοποιίας (USA) σ’ αυτήν την αναγέννηση.  

Αλέξανδρος Αργυρούδης, Νικόλας Αναστασάκος

Στέλλα Δημητριάδου

DAY 1 | Μίλησαμε για την μπίρα, το food pairing & ήπιαμε beer cocktails!

Ιστορία της μπίρας – Μύθοι και αλήθειες

Ο beer sommelier Mιχάλης Φυτούσης, από τη σχολή Genius in Gastronomy, ταξίδεψε το κοινό στην ιστορία της μπίρας μέσα στο χρόνο. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, κατέρριψε μύθους που περιστρέφονται γύρω από τη μπίρα, μίλησε για τη σπουδαία διατροφική της αξία και μοιράστηκε απίθανες πληροφορίες που πολλοί ακούγαμε για πρώτη φορά. Εσείς ξέρατε ότι στην αρχαία Αίγυπτο μέρος του μισθού των εργατών πληρωνόταν σε μπίρα;

Βeer and Food Pairing από τα Αλλαντικά Μουλκιώτη και τη μπιραρία Arch

O Παναγιώτης Μουλκιώτης από τα Αλλαντικά Μουλκιώτη και η Ιωάννα Καρυστινού από τη μπιραρία Arch στο Περιστέρι, συναντήθηκαν στη σκηνή του INNOVATHENS για να μιλήσουν για τους ιδανικούς συνδυασμούς μπίρας και φαγητού.

Ο κ. Μουλκιώτης αναφέρθηκε στα προϊόντα αλλαντικών της εταιρείας του που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν διαφορετικούς τύπους μπίρας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ η κα Καρυστινού συμπλήρωσε τις βασικές οδηγίες γευστικών “παντρεμάτων” που μπορούν να αναδείξουν τόσο τα αρώματα και τον χαρακτήρα κάθε ζύθου όσο και την ξεχωριστή γευστική ταυτότητα κάθε αλλαντικού. H παρουσίαση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή των προϊόντων της εταιρείας.

Διονύσης Πολάτος

Παναγιώτης Μουλκιώτης, Iωάννα Καρυστίνου 

Στον τροπικό των Beer Cocktails από το Ipitou The Bar

Το session των Beer Cocktails ξεκίνησε με μία εκρητικητή δόση δημιουργικόηττας από τον βραβευμένο Διονύση Πολάτο του Ipitou The Bar, το οποίο αποτελεί τον ορισμό του street bar εδώ και μια δεκαετία στον πεζόδρομο της Ηπίτου, στην καρδιά της Αθήνας. 

Η πρώτη του δημιουργία ήταν μια Caipirinha με top-up μπίρας Pale Ale, η οποία έδεσε μοναδικά με το εξωτικό γευστικό προφίλ του δημοφιλούς cocktail, σε ένα twist που άρεσε πολύ σε όλους όσοι το δοκίμασαν.

Αμέσως μετά, παρασκεύασε μια Μichelada, το spicy μεξικάνικο cocktail που φτιάχνεται με μπίρα, χυμό λάιμ, διάφορα μπαχαρικά και τσίλι. Μαζί με τις απαραίτητες επεξηγήσεις και απαντήσεις στις απορίες του κοινού, μας ταξίδεψε γευστικά συστήνοντας έναν ακόμα τρόπο απόλαυσης της μπίρας.

Το πρόγραμμα των Beer Talks & Tastings συνεχίστηκε με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ με θέμα «Η μπίρα στην Ελλάδα σήμερα» και τη συμμετοχή των Σοφοκλή Παναγιώτου (Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών & Συνιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Septem και της Μικροζυθοποιίας Elixi), Γιάννη Γεωργακέλλου (Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας), Βασίλη Φιλίππου (Business Development Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας), Γιώργου Πέτρου (Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών & Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού), Κωσταντίνου Αγουρίδα (Ζυθοποιός της Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκης).

Πάνελ συζήτηση από την ΕΕΖ

Η συζήτηση ξεκίνησε με μία μίνι παρουσίαση της Ένωσης από την Υπεύθυνη Γραφείου & Επικοινωνίας κα. Κέλλυ Τσιχλή, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει η Ένωση για την ανάπτυξη της κουλτούρας της μπίρας, όπως η καθιέρωση του σήματος «Eπισκέψιμα Zυθοποιεία», αλλά και η ετήσια δράση «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», ενώ μίλησε και για τη συνεισφορά του κλάδου της ζυθοποιίας στην ελληνική οικονομία.

Έπειτα η συζήτηση στράφηκε στον ρόλο της Μικροζυθοποιίας στην ανάπτυξη της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα, με τον κ. Αγουρίδα να υπογραμμίζει: «Μέσω της μικροζυθοποιίας έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο portfolio και έτσι το κοινό μπορεί να καταναλώσει πια πολλά και διαφορετικά προϊόντα». Από την πλευρά του ο κ. Πέτρου τόνισε ότι η Μιικροζυθοποιία  συμβάλλει και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς δημιουργούνται πολλά ενεργά «οικοσυστήματα» γύρω από την μπίρα, που κάνουν πολύ καλή δουλειά στο επίπεδο της εκπαίδευσης του καταναλωτικού κοινού.

Ακολούθως ο κ. Γεωργακέλλος ανέλυσε τις κυρίαρχες τάσεις στην αγορά της μπίρας τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως ο κόσμος έχει αρχίσει να πειραματίζεται, καθώς πλέον βρίσκει μία πληθώρα καινούριων και διαφορετικών επιλογών, ενώ αναφέρθηκε και στις τάσεις της εντοπιότητας, αλλά και τη στροφή στον υγιεινό τρόπο ζωής. Στη συνέχεια ο κ. Φιλίππου μίλησε για τις περιστάσεις κατανάλωσης μπίρας σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά, ενώ αναλύθηκαν και οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζει ο κλάδος της ζυθοποιίας τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και υπευθυνότητας.

Κλείνοντας, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για την προώθηση της κουλτούρας της μπίρας και την ενίσχυση της κατανάλωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

WOB Stage
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >
Οι μπίρες μας
Με την αιγίδα & τη στήριξη
Media Partners